Haringvlietsluizen

Olieverf schilderij, hoog 80cm x breed 120cm, oktober 2021

Detail foto's

Klik op de details om in te zoomen.

 


Achtergrond / Mijn inspiratie

 

 

Olieverf schilderij, hoog 80cm x breed 120cm, oktober. 2021

 

De Haringvlietsluizen worden ook wel de kraan van Europa genoemd en hebben beweegbare schuiven om laag Nederland droog te houden.

Ik ben gefascineerd door de omvang van deze constructies en de nietigheid van de mens. Het maakt je nederig en ook trots dat we dit soort beschermende constructies mogen bouwen.

 

Ik heb de waterkering bezocht en veel foto's gemaakt en de compositie bepaald in mijn atelier. De hoek van de lijnen, de horizon, de wolken, alles is bepaald. Qua sfeer heb ik de werkelijkheid losgelaten en de kleuren en tinten puur op emotie bepaald. Mijn grote inspiratie op dit moment is John William Turner. Maar ik ben ook gefascineerd door de kleurentheorie van Goethe en Itten.

 

Van een afstand is het bijna een abstract werk met een gele linkerhoek, blauwe rechterhoek en oranje/rode onderkant. Het witte centrum (verlicht door de zon links achter) valt scherp op. De architectuur en lijnen versterken dit effect.

  

Werkwijze / Mijn aanpak

Ik heb de haringvlietsluizen bezocht en rondom gelopen naar het hek toe. Hier meerdere fotos gemaakt en gezocht naar een moment dat het licht onder de weg doorschijnt. Met meerdere referentie foto's ben ik gaan componeren. Ik heb 3 kleurvlakken gebruikt: geel links, blauw rechts en warm oranje/oker onder. Het contrasterende wit verlicht door de zon, knalt eruit.

 

De lucht is een integraal onderdeel van de compositie. De diagonalen lopen door en kruisen elkaar. De kleurvlakken zijn complementair. 

  

Kenmerken 

Soort: Olieverf op linnen

Drager: 661 Professional linnen Univ. Geprep,

Frame: hout en aluminium, dikte 25mm

Afmeting (H x B) :  80x 120 cm (zonder lijst),

Afgerond: oktober 2021

 

Beschikbaar / Te koop

Beschikbaar als uniek en origineel olieverf schilderij. 

Prijs: €. 2.950,00 ( incl. 9% BTW)

 

Beschikbaar als gelimiteerde editie van max 10 stuks Chromalux Reproduktie (= aluminium reproductie (2 mm dik) onder hoge druk en temperatuur in het aluminium met coating gedrukt met diepe kleuren ). Lees hier alles over Chromalux reprodukties

Prijs: €. 1.200,00 ( incl. 9% BTW)

 


Wat anderen zeggen ....

“Je hebt je in uitzonderlijke onderwerpen ondergedompeld, daarin verhef je je al meteen.” 

Sam Drukker (Portret kunstenaar, Kunstenaar van het jaar 2011)