Muiden schittert in de avondzon

Olieverf schilderij, hoog 40cm x breed 60cm, jan. 2021

Detail foto's

Klik op de grote foto of onderstaande details om in te zoomen.

 


Muiden schittert in de avondzon

De zon zakt weg en piept net onder de wolken door. De Herengracht en de kerk worden verlicht door de avondzon. De rustige vecht geeft een fraaie weerspiegeling.

 

Olieverf schilderij, 60cm 40cm, jan. 2021

  

Werkwijze

In mijn compositie heb ik de horizon in het midden geplaatst. De diagonalen van de meerpalen en de rechteroever beginnen in de hoeken.  De kerktoren en haar reflectie vormen een verticaal net uit het midden.

 

Vervolgens heb ik eerst een onderschets in raw umber gemaakt. Daarin donkere delen aangebracht en lichte delen weggeveegd. Hierna de lucht als eerste en de lichte waterdelen. vervolgens zoveel mogelijk van achter naar voren. De spieringbrug in de verte. De daken van de kerk. Alles nat-in-nat in de lucht.

Vervolgens de panden verder uitgewerkt met de spiegeling in het water. De tuinen aan de rechterkant en de weerspiegeling. Als laatste de contrasterende meerpalen.

  

Kenmerken 

  • Soort: Olieverf op linnen
  • Drager: Winsor & Newton frame en linnen 465gr/m2
  • Verf: Talens Rembrandt serie
  • Afmeting (B x H) : 60 x 40cm (zonder lijst)
  • Afgerond: januari 2021

Wat anderen zeggen ....

"Eric is niet bang om complexe onderwerpen te schilderen zoals een Amsterdams stadsgezicht of de Oosterscheldekering. Hij geeft niet op totdat hij echt tevreden is met het schilderij. In zijn werk combineert hij een losse toets met een constructieve benadering wat logisch is gezien zijn werk in de infrastructuur. "

Arnout Killian (Internationaal Kunstenaar met o.a. werken in Museum More)