Zeesluis IJmuiden

Olieverf schilderij, hoog 80cm x breed 120cm, januari 2022

Detail foto's

Klik op de details om in te zoomen.

 


Achtergrond / Mijn inspiratie

 

Ik heb een grote passie voor de grote infrastructurele werken die wij bouwen en onderhouden. Al jaren werk ik zelf aan de elektrotechnische installaties van deze werken. Als testmanager, systeemintegrator draag ik een steentje bij aan het veilig en bereikbaar houden van Nederland.

Als kunstschilder was ik dan ook zeer vereerd dat aannemersconsortium OpenIJ mij vroeg om een schilderij te maken voor de opening van de Zeesluis IJmuiden. 

In november begonnen en met nieuwjaar afgerond, zodat deze op tijd droog was. De vernis komt nog.

 

 

Werkwijze / Mijn aanpak

 

Ik heb de Zeesluis IJmuiden bezocht en rondom gelopen. Hier meerdere foto's gemaakt. Samen met opdrachtgever OpenIJ hebben we mijn 3 verschillende perspectief schetsen beoordeeld. Dichtbij, iets hoger en vogelperspectief. Uiteindelijk hebben we een hoog vogelperspectief gekozen. De grootsheid van de sluis in het geheel komt zo goed tot haar recht. En de horizon biedt een perspectief op de handel met verre landen.

 

Als basis heb ik een luchtfoto gebruikt en daarin de horizon verlaagd om zo een  'licht a la Cuyp' te kunnen maken. Van achter naar voren worden de kleuren intenser en contrastrijker. Er ontbrak nog een schip, maar de testfase leverde een mooie compositie van schip en slepers. Na wat aanpassen van perspectief maakte die het beeld compleet.

 

Op 26 januari is de Zeesluis geopend door Koning Willem Alexander en heeft OpenIJ mijn schilderij cadeau gegeven aan Rijkswaterstaat.

OpenIJ bedankt voor deze mooie opdracht !

 

  

Kenmerken 

Soort: Olieverf op linnen

Drager: 661 Professional linnen Univ. Geprep,

Frame: Artel, hout en aluminium, dikte 25mm

Afmeting (H x B) :  80x 120 cm (zonder lijst),

Afgerond: januari 2022

 

Beschikbaar / Te koop

Beschikbaar als Chromalux Reproduktie (= aluminium reproductie (2 mm dik) onder hoge druk en temperatuur in het aluminium met coating gedrukt met diepe kleuren )

 

Prijs: €. 1.200,00 ( incl. 9% BTW)